Hoe stel je cerebrale parese vast?

Hoe stel je cerebrale parese vast?

Om de diagnose van CP vast te stellen kijkt de specialist naar:

  1. uiterlijke kenmerken van het kind, zoals de motoriek en de spierspanning.
  2. de voorgeschiedenis, zoals zwangerschap en de geboorte.
  3. afbeeldingen die van de hersenen worden gemaakt met een echografie, CT-scan of een MRI-scan.

Hoe ontstaat cerebrale parese?

Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. Die beschadiging ontstaat voor of tijdens de geboorte of in het eerste levensjaar. Bij mensen met CP functioneert een deel van de hersenen niet of anders.

Hoe ontstaat spasticiteit?

Spasticiteit wordt veroorzaakt door schade of letsel aan het gedeelte van het centrale zenuwstelsel (hersenen of ruggenmerg) dat de willekeurige bewegingen aanstuurt. Deze beschadiging onderbreekt de belangrijke signalen die tussen het zenuwstelsel en de spieren worden uitgewisseld.

Wat is spastische Diplegie?

Het kan zijn dat je spasticiteit hebt aan één zijde (unilateraal, hemiparese) van je lichaam of aan beide zijden (bilateraal, diplegie of tetraparese). In het eerste geval kun je bijvoorbeeld je rechterarm en -been minder goed gebruiken. Bij een diplegie kun je vooral je beide benen niet goed bewegen.

Is cerebrale parese een verstandelijke beperking?

Naast de bewegingsproblemen zijn er soms ook nog andere symptomen: Moeite hebben met eten, praten, zien en horen. Moeilijk kunnen leren. Een verstandelijke beperking.

Welke complicaties kunnen zich voordoen bij cerebrale parese?

Hierdoor kunnen spieren niet normaal gebruikt worden en zijn lichaamsbewegingen beperkt. Vaak zijn er bij een cerebrale parese ook stoornissen van het gezichts- en spraakvermogen en van het gehoor. Ook kunnen er leermoeilijkheden zijn, epilepsie en/of een achterstand in de geestelijke ontwikkeling.

Is cerebrale parese erfelijk?

Kinderen met familieleden met cerebrale parese hebben een grotere kans om deze stoornis ook te ontwikkelen. Hoe nauwer de verwantschap, hoe hoger het risico. Daarmee wordt aannemelijk dat ook niet-obstetrische factoren een rol spelen bij de onderliggende oorzaak van cerebrale parese (CP).

Hoe kun je spieratrofie voorkomen?

Om spieratrofie te vertragen, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende voedingsstoffen als eiwit en vitamine D binnen te krijgen. Gebeurt dit niet, dan kan spieratrofie uiteindelijk leiden tot sarcopenie.

Is spasme aangeboren?

Een spasme is een onwillekeurige samentrekking van spieren, veroorzaakt door spasticiteit. Beiden begrippen zijn dus niet hetzelfde, maar staan wel nauw met elkaar in verband. Spasticiteit kan bij iedereen voorkomen, van jong tot oud. Soms is dit aangeboren, soms als gevolg van een ongeval of aandoening.

Wat is een Diplegie?

Wanneer het problemen met bewegen aan twee kanten van het lichaam aanwezig is met name aan de benen, wordt gesproken van een diplegie. De term di betekent twee. Soms wordt ook wel gesproken van een paraplegie.

Wat is spastische parese?

Cerebrale parese, ook wel cerebrale palsy of spasticiteit genoemd, is een ontwikkelingsstoornis die gekenmerkt wordt door motorische stoornissen (onder andere spasmes en krampachtig bewegen). Een intellectuele achterstand en epileptische aanvallen komen ook vaak voor.

Wat is het verschil tussen een parese en paralyse?

Een verlamming of spasme is het resultaat van het uitvallen van (delen van) het motorische zenuwstelsel. Hierbij maakt men onderscheid tussen paralyse (volledige (slappe) verlammingen) en parese (een gedeeltelijk verlies van kracht).